Pyhän Olavin jäljillä Sastamalassa

Sastamalassa Pyhän Olavin mannerreitin pääkohde ja keskeisin maamerkki Tyrvään Pyhän Olavin kirkko sijaitsee Vanhankirkonniemellä Rautaveden kansallismaisemassa. Keskiaikainen harmaakivikirkko on rakennettu vuosina 1506–1516. Se on tullut tunnetuksi tuhopoltosta vuonna 1997 ja sen jälkeisestä ponnistuksesta kunnostaa kirkko pitkälti talkoovoimin. Paljon ansaittua huomiota ovat saaneet niin talkoilla rakennetut sisätilat kuin Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen maalaukset. Jo ennen paloaan Olavin kirkko oli sisustukseltaan helmi aikalaistensa joukossa. Syy siihen on kuitenkin yllättävä. Pitäjän keskustaan valmistui uusi Tyrvään kirkko vuonna 1855. Kaksitornisen, Turun kaupunginarkkitehti P. J. Gylichin suunnittelema tiilikirkko oli ensimmäinen kaksitorninen pääkirkko Suomessa. Uuden kirkon valmistuminen jätti vanhan kirkon ylhäiseen yksinäisyyteensä. Sitä ei korjailtu eikä uudistettu, jos sitten ei purettukaan. Onnekkaana kääntöpuolena unohduksen vuodet säilyttivät 1600- ja 1700-lukujen alkuperäisen interiöörin nostaen kirkon lopulta kansallisaarteeksi – kunnes palo käänsi historian lehteä. Kahden edellä mainitun kirkon lisäksi alueella sijaitsee Sastamalan Pyhän Marian kirkko. (Lähteet: Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, historia ; Wikipedia, Sastamalan seurakunta Sastamala ennen ja nyt.

Sijainti ja kulkuyhteydet

Sastamala sijaitsee Pirkanmaalla, Satakunnan maakuntarajan tuntumassa. Sen läpi kulkevat Tampereen ja Porin välinen valtatie 11 ja Tampereen ja Rauman välinen valtatie 12. Kiikasta alkaa Kankaanpään kautta Kauhajoelle kulkeva kantatie 44. Kaupungista kulkee myös lukuisia seututeitä Hämeenkyröön, Punkalaitumelle, Vesilahdelle, Nokialle ja Laviaan.

Sastamalan läpi kulkee Tampere-Pori-rautatie. Junat pysähtyvät kaupungissa Vammalan ja Karkun rautatieasemilla. Lähimmät lentoasemat ovat Tampere-Pirkkalan lentoasema ja Porin lentoasema. Alueella voi liikkua myös vesireittejä pitkin ja matkaa voi taittaa vaikkapa vuokrattavan kajakin avulla.

Suunnittele reittisi

Sastamalassa voit halutessasi osallistua Pyhän Olavin nimissä tehtävälle ohjatulle kirkkovaellukselle tai suunnitella itse kulkemasi reitin alueen muiden kohteiden, nähtävyyksien ja sinua kiinnostavien palvelujen mukaan. Mielesi mukaisia reittikohteita voit etsiä allaolevista linkeistä. Alueen muita palveluja voit hakea Google Maps-palvelusta.