Pyhän Olavin jäljillä Rauman Lapissa

Rauman Lapin nykyistä Pyhän Olavin kirkkoa ennen on samoilla sijoilla tai lähimain sijainnut ainakin kaksi kirkkoa.  Keskiaikaisesta kirkosta on jäljellä viisi puuveistosta, joita nykyisin säilytetään Lapin seurakuntakodissa. Yksi veistoksista kuvaa Pyhää Olavia. Nykyinen punainen puukirkko on vuodelta 1760.

Kirkon ohella Lapista löytyy toinenkin Olaville pyhitetty paikka. Murtamon kylän pohjoisosassa sijaistsee Santolvin (Pyhän Olavin) kirkon rauniopaikka. Murtamon ja Saaren yhteisestä Santolvin kirkosta ei ole varmaa perimätietoa, mutta siellä oleva peltoaukea tunnetaan Santolvin nimellä ja kartassa mainitaan Santolvin kallio. Santolvinnummen kirkosta sen sijaan tiedetään perimätietoa olevan, mutta nimi puolestaan on unohtunut päivittäisestä käytöstä.

Santolvin kallio on muistona muinaisaikojen reitistä, joka tunnetaan historiassa ja tarinoissa niin ratsutien, huovintien kuin ruumistien nimillä. Reitti kulki Turun ja Ulvilan välillä, Laitilan, Kodisjoen, Kullanperän, Murtamon, Saaren, Lutan, Koponkulman, Sydänmaan ja Irjanteen kautta. Siinä mahdollista pohjaa myös nykyiselle Olavin reitille.

Lähde:

  • Wikipedia (Lapin kirkko) sekä paikallisilta saatu historiatieto.

 

Tarjontaa reitin kulkijoille