Pyhän Olavin jäljillä Savonlinnassa

Savonlinnassa sijaitsee yksi maamme tunnetuimmista Pyhään Olaviin liittyvistä kohteista eli keskiajalla rakennettu Olavinlinna. Tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott nimesi Ruotsin ja Novgorodin rajalle vuonna 1475 perustamansa linnan suosikkipyhimyksensä mukaan. Siten Pyhän Olavin kultti levisi Saimaan rannoille. Viime aikoina on tosin esitetty, että Olavin perintö olisi saattanut levitä Savon sydänmaille idästäkin – onhan Pyhä Olavi edelleen tunnettu ortodoksien keskuudessa.

Pyhän Olavin perintö näkyy Savonlinnassa konkreettisesti myös patsaiden muodossa. Olavinlinnassa on nähtävillä mm. Ville Vallgrenin vuonna 1912 veistämä Pyhän Olavin patsas. Tallisaaren Musta pässi -veistos kertoo puolestaan olavinlampaan perinteestä. Lammas onkin juurtunut vahvasti Savonlinnan alueen kansanperinteeseen, ja lammaskaalia on joskus jopa ehdotettu Savonlinnan nimikkoruokalajiksi. Seudulla on vanhastaan paljon lammastiloja, ja kippurasarvinen pässin pää koristaa monia tunnuksia, kuten yhdistysten ja urheiluseurojen logoja.

Kesäisin Savonlinnassa järjestetään lukuisten muiden tapahtumien ohella mm. Pyhän Olavin maraton. Vuoden kohokohta on 29.7. juhlittava Pyhän Olavin päivä, jolloin keskusta ja linnan seutu täyttyvät juhlahumusta. Samalla vietetään Savonlinnan kaupungin syntymäpäiviä. Päivän antiin kuuluu Pyhän Olavin perinnöstä ammentavat Pässinpeijaiset, jotka herättävät historian henkiin monipuolisella ohjelmalla. Lisäksi moni yritys ja yhdistys on lainannut nimensä Olavilta, ja onpa Savonlinnan pääkatukin nimetty Pohjolan suosikkipyhimyksen mukaan.

 

Tarjontaa reitin kulkijoille

Pyhän Olavin kulttuuriperinnön jälkiä voi seurata Savonlinnassa helposti yhä elävien perinteiden ja kiehtovien matkailukohteiden kautta. Olavinlinna on avoinna ympäri vuoden, ja sen vieressä sijaitsevassa Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaaressa on nähtävillä seudun kirkkohistoriasta ja Olavin elinajoista kertovia museoesineitä. Lukuisat kirkot ja vanhat hautausmaat heijastelevat Savonlinnan seudun tapahtumarikkaita vaiheita. Kerimäen kuppikivien ja Punkaharjun vanhan harjutien kaltaiset kohteet tarjoavat ikkunan menneisyyteen virkistävän luonnon keskellä.

Savonlinna toimii erinomaisena aloituspaikkana Pyhän Olavin mannerreitin vaellukselle, mutta myös päivämatkailijat löytävät paljon kiinnostavaa nähtävää Savonlinnan seudulta Pyhän Olavin teemaan liittyen. Saatavilla on paljon paikallisia tuotteita, kuten pienpanimoiden oluita, kirjoja ja postikortteja, leluja, tekstiilejä ja muita käsitöitä.

Tervetuloa Savonlinnaan Pyhän Olavin jäljille!