Tietoa hankkeesta

Pyhän Olavin mannerreitti -hanke edistää suomalaisen maaseudun kehittämistä ja kansallista sekä kansainvälistä yhteistyötä

Pyhän Olavin mannerreitti -hanke alkoi syyskuussa 2017. Turun yliopiston Brahea-keskuksen koordinoiman kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti, joka kulkee itärajalta sisämaan kautta Turkuun. Novgorodista Suomen puolelle edettäneen aikanaan omalla hankkeella.

Turusta vaellusreitti kulkee Saaristomeren yli Grislehamniin. Tämä osuus reitistä on valmisteltu, ja myös sertifioitu 2018 lopulla, Åbo Akademin St Olav Waterway -hankkeen toimesta. Ruotsin puolella reitti yhtyy olemassa olevaan Pyhän Olavin reittiin (Helgonleden). Sitä pitkin voi kulkea Norjan Trondheimiin asti.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitettu Pyhän Olavin mannerreitti -hanke kulkee kahdeksan Leader-ryhmän alueella, jotka ovat Varsin Hyvä ry, Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanit ry, Ravakka ry, Karhuseutu ry, Joutsentenreitti ry, Linnaseutu ry, Päijänne-Leader ry ja Veej’jakaja ry. Reitin kiintopisteinä toimivat Pyhän Olavin kirkot Lemussa (Masku), Yläneellä (Pöytyä), Kalannissa (Uusikaupunki), Ulvilassa, Tyrväällä (Sastamala), Kalvolassa (Hämeenlinna) ja Sysmässä.

Eurooppalaiseen pyhiinvaellus- ja kulttuurireitistöön liittyminen tukee matkailuelinkeinoa mahdollistaen työtä ja palveluita myös suomalaiselle maaseudulle. Valmiilla Pyhän Olavin reitillä tulee olemaan käytössään sekä yhtenevät logot ja opasteet, että kansainvälinen yhteistyö ja tunnettuus.

Helmikuussa 2018 alussa perustettiin uusi kaksikielinen yhdistys Suomen ja Ahvenanmaan Olavinreittien hallinnoimiseksi. Olavsleder i Finland rf – Suomen Olavinreitit ry liittyy pohjoismaiseen Olavinreittien Association of St Olav’s Ways -verkostoon.